Wat gaat de gemeente ervoor doen?


Doelstelling 1: Iedereen kan meedoen in een inclusieve en sociale stad

  • Ontwikkelen van een sterke sociale basis door te anticiperen op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing. Dit draagt bij aan een vitale samenleving met sterkere sociale cohesie. Voor een stevige sociale basis wordt ingezet op ondersteuning van vrijwilligersorganisaties, het bevorderen van vrijwilligerswerk en vernieuwing van het vrijwilligersbeleid. Ook geeft het college uitvoering aan de aanbevelingen uit het behoefteonderzoek mantelzorgers.

  • Uitvoeren van de Lokale Inclusie en Diversiteitsagenda (LIDA) met in 2025 extra activiteiten rond het thema bevrijding en vrijheid, in het teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 80 jaar geleden.

  • Begeleiden van statushouders om zich snel thuis te voelen in Gouda. Dit doet de gemeente door persoonlijke begeleiding op het gebied van taal, (arbeids-)participatie, gezondheid en zelfredzaamheid. Hierbij maakt de gemeente gebruik van de diensten van lokale partners en ondernemers.

  • Inzetten op participatie, re-integratie en het op weg helpen richting werk van inwoners die daarbij ondersteuning nodig hebben. De focus ligt op inwoners met een arbeidsbeperking, en mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Door de inzet van Nederlandse taallessen of ander informeel taalaanbod via het Taalhuis worden inwoners met een uitkering met taalproblematiek ondersteund.

  • De ontwikkeling van een regionaal werkcentrum voor Midden-Holland en het toekomsttraject Promen, waarin (nieuwe) keuzes gemaakt moeten worden over de verschillende doelgroepen richting werk.

Doelstelling 2: Inzetten op kansengelijkheid 

  • Via Buurt aan Zet samen met de bewoners uit Oud Achterwillens middels kleine stapjes werken aan de thema’s: veiliger, schoner, leefbaarder, gezelliger en gezonder. Bewoners voelen zich in controle.

  • Samen met ketenpartners uitvoeren van activiteiten van de uitvoeringsagenda van het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA). Gouda richt zich op terugdringen van vermijdbare gezondheidsachterstanden, vooral bij ouderen en jeugd en jongvolwassenen.

  • Partijen uit de kinderopvang en het onderwijs ontwikkelen samen met maatschappelijke partners een gezamenlijke werkwijze voor het aanpakken van vragen en problemen rondom opvoeden en opgroeien in de context van kinderopvang en school. Dit wordt gedaan vanuit het perspectief van normaliseren, wijkgericht en waar mogelijk in collectieve oplossingen. In 2025 wordt gestart in Westergouwe.

  • Actualiseren van het beleid gericht op preventie en aanpak van schulden en armoede, met de focus op de implementatie van de basisdienstverlening schuldhulpverlening, in lijn met landelijke bestuurlijke afspraken

    en het bestrijden van (de gevolgen van) armoede onder kinderen.

  • Inzetten op het terugdringen van laaggeletterdheid door inwoners te wijzen op het aanbod van het taalhuis en inwoners actief door te verwijzen naar lestrajecten. Tevens door in te zetten op direct duidelijke communicatie door de gemeente.

Doelstelling 3: Passende zorg en ondersteuning

  • De betaalbaarheid en beschikbaarheid van jeugdzorg staat onder druk. Om die reden blijft de gemeente zich inzetten om de vraag naar jeugdzorg te stabiliseren, waar mogelijk af te remmen en de kosten te beheersen. Onder meer door het versterken van de samenwerking met externe verwijzers, zoals Gecertificeerde Instellingen (GI's) en huisartsen, om waar mogelijk af te schalen naar goedkopere vormen van gecontracteerde zorg of voorliggende voorzieningen.

  • Stabiliseren en waar mogelijk afremmen van de waarschijnlijk toenemende vraag naar Wmo-voorzieningen als gevolg van de vergrijzing. Onder meer door informatie, voorlichting en advies aan toekomstige ouderen, verstevigen van de sociale basis (zie ook doelstelling 1) en door het aanbod en de bekendheid van voorliggende (algemene) en collectieve voorzieningen te vergroten.

  • Verder bouwen aan effectieve samenwerking in de nieuwe Gemeenschappelijke Regeling Jeugd en Wmo Midden-Holland, die per 1 januari 2025 van start gaat. In samenwerking met de regiogemeenten wordt nader invulling gegeven aan de nieuwe organisatie en de bestuurlijke inrichting.

  • Bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuwe regiovisie Jeugd en Wmo Midden Holland.

Doelstelling 4: Integrale dienstverlening sociaal domein

  • Dienstverlening aan inwoners en werkgevers wordt continu verbeterd en gemoderniseerd, onder meer door de invoering van casemanagement. Dit vindt plaats in dialoog met en op basis van ervaringen van inwoners. De menselijke maat is het uitgangspunt.

  • In 2025 is een herziening van de Participatiewet voorzien via het wetsvoorstel Participatiewet in balans. In het wetsvoorstel staat een aantal maatregelen om de Participatiewet te verbeteren en de balans te herstellen tussen rechten en plichten. Vertrouwen en de menselijke maat worden bij de uitvoering kernwaarden.

  • Vergoeden van gedupeerden van de Tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek. Dit is een regeling waarbij gemeentes jaarlijks een vast bedrag ambtshalve toekennen aan de betrokken huishoudens. Het gaat om huishoudens die een lager besteedbaar inkomen hebben door samenloop van uitkeringen en inkomen dan vergelijkbare huishoudens in de bijstand.