Gouda is al ruim 750 jaar een prachtige stad met een rijke historie. Gouda staat er goed voor. Het college wil hierop voortbouwen en doorgaan met het realiseren van de ambities uit het akkoord “Geef Gouda door”. Een goede samenwerking met de gemeenteraad en stad is daarbij essentieel.
Ook in 2025 staat de voortzetting van de door dit college via het bestuursakkoord geïnitieerde accenten op duurzaamheid en groen, en een inclusieve en sociale stad centraal. Het is bovendien het laatste volledige kalenderjaar voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen en daarom zal ook 2025 een jaar van uitvoering worden. De inhoudelijke accenten van deze begroting zullen daarom herkenbaar zijn.
Met deze begroting wordt uitvoering gegeven aan eerder vastgesteld beleid en autonome ontwikkelingen. Voor nieuwe voornemens en wensen moeten keuzes gemaakt worden, binnen de financiële kaders zoals bij de Kadernota vastgesteld. Deze kunnen vervolgens als een amendement of wijziging op deze begroting worden vastgesteld.
Het college hecht waarde aan een vitale Goudse economie. Onderdeel hiervan is een gunstig ondernemers- en vestigingsklimaat op bedrijventerreinen als Kromme Gouwe en Goudse Poort, en een aantrekkelijke binnenstad met goed verblijfsklimaat. Ook een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is van belang. Samen met partners wordt het aanbod van Campus Gouda verder uitgebreid door te streven naar het sluiten van een nieuw deelakkoord over transport, logistiek en distributie. Het college gaat door met de regionale innovatieagenda om de economische positie van de regio Midden-Holland aantrekkelijk te houden en stimuleert (nieuw) ondernemerschap via het netwerk StartUp Gouda. Het terugdringen van laaggeletterdheid wordt bereikt door in te zetten op uitvoering van het lokaal plan van aanpak en geletterdheid. Ten aanzien van het Integraal Huisvestingsplan wordt voor de 2e tranche een uitvoeringsplan vastgesteld, inclusief een visie op de ontwikkeling van Integrale Kindcentra.
De gemeente wil de kwetsbaarheid van de stad voor klimaatverandering verminderen door klimaatadaptieve maatregelen te treffen, zoals het toevoegen van infiltratie- en bergingsvoorzieningen, het creëren van extra waterberging en het plaatsen van meer biodivers groen. Gouwenaars worden geholpen bij verduurzaming via onder meer het Gouds isolatieprogramma, de inzet van energiecoaches en collectieve inkoopacties. Ook helpt de gemeente maatschappelijke organisaties, energiecoöperaties, gebouweigenaren, religieuze instellingen, MKB-ondernemers en kleine VvE’s bij het verduurzamen van hun gebouwen en opwek van energie, door leningen te verstrekken vanuit het Duurzaamheidsfonds. De gemeente geeft bovendien het goede voorbeeld door de aanpak voor de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen te realiseren en in 2040 aardgasvrij en CO2-neutraal te zijn. Verder investeert de gemeente integraal en duurzaam in de kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte, in lijn met het Beheerplan Groot- en Vervangingsonderhoud. Via het Funderingsloket blijft de gemeente inwoners met advies en voorlichting op weg helpen bij funderingsonderzoek en -herstel.
In Gouda is een toekomstbestendige woningvoorraad voor alle doelgroepen het uitgangspunt. Om dit te bereiken, realiseert de gemeente woon(zorg)concepten voor diverse doelgroepen in de nieuwbouw en bestaande voorraad, zoals de Gouwe Huse, jongerenhuisvesting aan de Winterdijk 10, Knarrenhof en het Ouden Huis in Westergouwe. Ook starten de voorbereidingen voor een Volkshuisvestelijk Programma. Met de uitvoering van het Verkeerscirculatieplan creëert de gemeente meer ruimte voor fietsers, wandelaars en het openbaar vervoer op bijvoorbeeld de Fluwelensingel en de Goudse Houtsingel. Ook wordt er ingezet op drie regionale snelfietsroutes (Gouda naar Alphen, Gouda naar Bodegraven en Gouda naar Rotterdam). Daarnaast wordt er een mobilteitshub gerealiseerd in Klein Amerika, het aantal openbare oplaadpunten uitgebreid en gaat de Zero-Emissiezone Stadslogistiek gefaseerd in. De gemeente doet eveneens ervaring op met de nieuwe kerninstrumenten van de Omgevingswet en maakt een start met de opbouw van een gemeentedekkend omgevingsplan nieuwe stijl.
Alle Gouwenaars kunnen meedoen in een inclusieve en sociale stad. Om dat te bereiken, zet het college in op het ontwikkelen van een sterke sociale basis. Het college ondersteunt vrijwilligersorganisaties en voert de Lokale Inclusie en Diversiteitsagenda uit. Het Gezond Actief Leven Akkoord (GALA) wordt uitgevoerd en via Buurt aan Zet wordt in Oud Achterwillens, samen met de bewoners, gewerkt aan een veilige, schone, leefbare, gezellige en gezonde wijk. Onder meer door het versterken van de samenwerking met externe verwijzers zoals Gecertificeerde Instellingen (GI's) en huisartsen zet de gemeente in op het stabiliseren van de vraag naar jeugdzorg en het beheersen van de kosten. Via de invoering van casemanagement wordt de dienstverlening aan inwoners en werkgevers continu verbeterd en gemoderniseerd. Ook helpt de gemeente bij het vergoeden van gedupeerden van de Tijdelijke regeling alleenverdienersproblematiek.
Gouda is een unieke en veelzijdige stad. Het college draagt dit graag uit door de stad aantrekkelijk te houden voor iedereen en het merk Gouda verder te versterken. Er wordt uitvoering gegeven aan het Samenwerkingsprogramma Binnenstad en het Horecaconvenant. De renovatie en verbouwing van het Stadhuis gaat van start. Het cultureel erfgoed wordt versterkt via onder meer het verder uitwerken van de Historische Lintenvisie en het publiekstoegankelijk(er) maken van het archeologisch depot. De gemeente wil daarnaast door innovatie en ontwikkeling het cultuuraanbod helpen vernieuwen en de jongerencultuur stimuleren. Tot slot investeert de gemeente in de mogelijkheden om te sporten en bewegen in de buitenlucht, bijvoorbeeld door het realiseren van de Skills Garden in Westergouwe en een buitengymzaal in Korte Akkeren.
Het college wil dat alle Gouwenaars wonen en opgroeien in veilige, leefbare buurten en wijken. De gemeente intensiveert daarom de aanpak op ondermijnende criminaliteit, bijvoorbeeld door integrale controles uit te voeren. Ook de inzet op het tegengaan van het aantal woninginbraken wordt komend jaar voortgezet. Daarnaast licht de gemeente ondernemers en inwoners voor over de gevaren van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Via interventies zoals de Dealbreakers en Persoonsgerichte Aanpak Lokaal en de inzet van jeugdboa's is het doel om de jonge aanwas in (drugs)criminaliteit te verminderen. Tot slot investeert de gemeente in het voorkomen van polarisatie, extremisme en radicalisering door de aanbevelingen uit de fenomeenanalyse op te volgen en via de inzet van opbouwwerk sociale cohesie in de stad te versterken.
Veel opgaven en uitdagingen voor Gouda kunnen alleen op regionaal niveau worden opgelost. De gemeente streeft daarom naar het strategisch inzetten van regionale samenwerkingsverbanden en partnerschappen, waarbij zicht wordt gehouden op gemeenschappelijke regelingen. Komend jaar wordt specifiek ingezet op het vergroten van de capaciteit en slagkracht van Midden-Holland door vorm en inhoud te geven aan het regiobureau. Gouda geeft met Midden-Holland invulling aan haar status als stedelijke cultuurregio. Via de netwerksamenwerking Alphen-Gouda-Woerden wordt daarnaast samen met onderwijs en bedrijfsleven onder meer gewerkt aan het versnellen van de circulaire economie. Verder blijft de gemeente ruimte geven aan burgerinitiatieven, bijvoorbeeld via de GoudApot en uitwerken en uitvoeren van de startnotitie participatie.