Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid

De Wet open overheid (Woo), is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo is op 1 mei 2022 in werking getreden. Met deze nieuwe wet is een belangrijke stap gezet naar een meer open overheid. Hoofdonderdelen van de Woo zijn: passieve openbaarmaking, actieve openbaarmaking en het op orde brengen van de informatiehuishouding. Passieve openbaarmaking betekent dat de gemeente op verzoek bepaalde informatie openbaar maakt (Woo-verzoeken) en actief betekent dat de gemeente uit zichzelf informatie openbaar maakt. De informatie die actief openbaar zal worden gemaakt is geclusterd in meerdere informatiecategorieën. Ook is één van de verplichtingen van de Woo om in de begroting aandacht te schenken aan de beleidsvoornemens over de uitvoering van de wet. Deze paragraaf is de invulling van die verplichting.

Programma Slim snel en digitaal

De uitvoering van de Woo is belegd in een project in het programma Slim, snel en digitaal. Een ander doel van de Woo, het op orde brengen van de gemeentelijke informatiehuishouding, maakt ook onderdeel uit van het programma. Dit wordt gerealiseerd door processen te digitaliseren. Het programma volgt daarbij het meerjarenplan Woo van de VNG: https://vng.nl/sites/default/files/2022-04/VNG-Woo-Meerjarenplan.pdf.

Fasering actieve openbaarmaking is bekend

In 2023 zijn de gemeentelijke ambities over de actieve openbaarmaking van de Woo vastgesteld. De gemeente heeft gekozen voor het ambitieniveau basis: de gemeente volgt bij het actief openbaar maken de wettelijke fasering.

De staatsecretaris heeft in juni 2024 de Tweede Kamer geïnformeerd dat de invoering van de actieve openbaarmaking in vier tranches zal plaatsvinden. Aan ieder tranche zijn meerdere informatie- categorieën gekoppeld. Daarbij geldt, dat de informatiecategorieën van de eerste tranche uiterlijk op 1 november 2024 openbaar moet worden gemaakt. De planning van de overige tranches volgt in het najaar van 2024.

In de onderstaande tabel is per tranche aangegeven welke informatiecategorieën hierin zijn opgenomen.

Eerste tranche

Actief openbaar per: 1 november 2024

Tweede tranche

Actief openbaar per: nog niet bekend

Derde tranche

Actief openbaar per: nog niet bekend

Vierde tranche

Actief openbaar per: nog niet bekend

Wetten en algemeen verbindende voorschriften

Ontwerpen van wet- en regelgeving met adviesaanvraag

Bij vertegenwoordigende organen ingekomen stukken

Beschikkingen

Overige besluiten van algemene strekking

Vergaderstukken decentrale overheden

Subsidieverplichtingen anders dan met beschikking

Vergaderstukken Staten-Generaal

Agenda’s en besluiten bestuurscolleges

Convenanten

Informatie over organisatie en werkwijze

Adviezen

Onderzoeksrapporten

Bereikbaarheids-gegevens

Jaarplannen en jaarverslagen

Klachtoordelen

Woo-verzoeken en -besluiten

Op schema

De uitvoering van deze wettelijke verplichtingen door de gemeente ligt op schema. De gemeente maakt de vereiste informatie volgens de eerste tranche nu al actief openbaar. Dat wil zeggen dat informatie over organisatie en werkwijze en de bereikbaarheidsgegevens van de gemeente te vinden zijn in de Woo-index: https://organisaties.overheid.nl/woo/28975/Gemeente_Gouda. De andere informatiecategorieën die onderdeel uitmaken van de eerste tranche worden al landelijk actief openbaar gemaakt, onder meer op Overheid.nl.

Verder met de implementatie van de Woo

In 2024 zijn door het Rijk werkdefinities vastgesteld voor de verschillende informatiecategorieën. Dit helpt bij het bepalen van de scope en impact van de uitvoering van de tweede, derde en vierde tranche. In 2025 blijft de gemeente, conform de vastgestelde ambitie, de landelijke planning volgen. De verwachting is dat in de loop van 2025 de informatiecategorieën uit de tweede tranche actief openbaar moet worden gemaakt. Deze publicaties zullen dan kunnen worden ingezien op het gemeentelijke publicatieplatform https://open.gouda.nl. Deze website wordt begin 2025 in gebruik genomen.