Wat gaat de gemeente ervoor doen?

Doelstelling 1: Een aantrekkelijke stad voor inwoners, bezoekers en toeristen

  • Inzetten van de leegstandsverordening, waarbij oog is voor kwetsbare plekken in de binnenstad. Prioriteit is Kleiweg-midden, waarvoor samen met vastgoedeigenaren een ontwikkelplan wordt opgesteld.

  • Uitvoeren van de activiteiten van de horecavisie en het horecaconvenant. Met de realisatie van de nieuwe fiets parkeergelegenheid op de Nieuwe Markt accommodeert de gemeente (regionale) bezoekers aan de stad en krijgt het gebied een kwaliteitsimpuls met meer kansen voor lichte horeca en terrasgelegenheid.

  • Uitvoering geven aan het uitvoeringsplan voor het Waterfonds op basis van diverse onderzoeken met betrekking tot de intieme vaarroute en het elektrificeren van de vaarverbinding Gouda-Reeuwijk.

  • Stimuleren van de aandacht voor de brede toegankelijkheid van de binnenstad voor alle inwonersgroepen. Ondernemers worden ondersteund bij het verbeteren van de toegankelijkheid van de binnenstad, bijvoorbeeld door deelname aan de Ongehinderd Route.

  • Voorbereidend onderzoek uitvoeren richting een toekomstperspectief Goudse binnenstad (nieuwe Winkelvisie).

Doelstelling 2: Het merk Gouda verder versterken en strategisch positioneren

  • Aan de slag met de strategie stadsmarketing en bouwen aan een gezamenlijk merkverhaal voor Gouda met interne en externe partijen. Hiermee wil de gemeente Gouda een sterker imago bereiken en een hogere waardering van bezoekers, bewoners en bedrijven. Via een imago-onderzoek worden de resultaten getoetst.

  • Versterken van de lokale vrijetijdseconomie door het verhogen van de bekendheid, de bestedingen binnenstad en het meerdaags verblijf. Het koersdocument toerisme biedt de kaders voor de aanpak van toerisme waarbij ook duurzaamheid aandacht krijgt. Dit wordt jaarlijks gemonitord.

  • In de geest van Gouda 750 werkt de gemeente aan het versterken van de gemeentelijke evenementen door inzet op financiering, subsidies en organisatiekracht. Sinds 2024 is het evenement de Verwondering toegevoegd aan de sterevenementen.

Doelstelling 3: Versterken van het cultureel erfgoed in Gouda

  • Versterken van het taakveld erfgoed voor een betere borging van erfgoedwaarden en actueel erfgoedbeleid, zoals het uitwerken van de Historische Lintenvisie, het actualiseren van de Archeologische Basiskaart en het voorbereiden op een nieuwe toekomstvisie: een programma Erfgoed 2026-2031.

  • De conclusies uit het meerjarig aanwijzingsprogramma gemeentelijke monumenten naar de categorieën naoorlogs en Post 65 erfgoed leiden tot een selectieve lijst potentiële nieuwe monumenten en beeldbepalende panden. Er is bovendien aandacht voor militair erfgoed en archeologie. De uitbreiding van de monumentenlijst biedt een betere vertegenwoordiging van het Goudse erfgoed door meer tijdslagen heen.

  • Het verder doorontwikkelen van het archeologisch depot en voorbereiden op het publiekstoegankelijk(er) maken van het depot voor inwoners, belangenorganisaties en belangstellenden uit een groter publiek.

  • Uitvoering geven aan de adviezen uit de beleidsevaluatie 2024 rondom erfgoed en verduurzaming, waaronder actualisatie van beleid. Verbeteren van de informatievoorziening vanuit de gemeente en proactieve kennisdeling over monumenten en beleid, waardoor monumenteneigenaren beter geïnformeerd zijn over regelgeving en subsidiemogelijkheden.

  • Opstellen en uitvoeren plan van aanpak archeologie Westergouwe.

Doelstelling 4: Ontwikkeling en vernieuwing van de brede culturele sector

  • Stimuleren van een vernieuwend, interessant en aansprekend aanbod van kunst en cultuur passend bij de diversiteit aan Gouwenaars en bezoekers van buiten Gouda. Uitvoeren van de lopende Cultuurnota 2023- 2027 “Gouda sterker met Cultuur!”, waaronder het voortzetten en doorontwikkelen van de subsidieregeling Cultuur: Innovatie & Ontwikkeling, stimuleren van jongerencultuur en het uitvoeren van een tussenevaluatie.

  • Vervolgstappen nemen op het haalbaarheidsonderzoek over verbetering museumfunctie, inclusief verduurzaming en toegankelijkheid van Museum Gouda.

  • Vervolgstappen nemen ten aanzien van de Business Case van de Goudse Schouwburg. Centraal daarbij staat hoeverre technische en esthetische aspecten van het bestaande gebouw aansluiten bij huidige standaarden voor regulier gebruik en commerciële verhuur.

  • De invulling van de tweede verdieping van De Chocoladefabriek concretiseren en voorleggen aan de raad. Belangrijk aandachtspunt is de balans tussen de betekenis van de toekomstige invulling voor Gouwenaars, de aanvulling op het concept van de Chocoladefabriek en de mogelijke kosten en inkomsten.

  • Het opgestelde beleid voor kunst in openbare ruimte operationaliseren en uitvoeren. Dit gaat over onderhoud, herstel en opslag van de bestaande collectie en richtlijnen bij eventuele uitbreiding van de collectie.

  • Voorbereidende stappen nemen in het opzetten van de exploitatiesubsidie voor de stichting stadhuis.

  • Concretiseren samenwerkingsplannen voor stedelijke cultuurregio Midden-Holland.

Doelstelling 5: Toename van het aantal inwoners dat sport en voldoende beweegt

  • Concretiseren van de in 2024 opgestelde ambities in het IHP Onderwijs voor gymzalen en sporthallen.

  • Conform de in 2024 vastgestelde sportnota en de GALA-plannen inzetten op beweegaanbod voor de doelgroepen jongeren en ouderen. Bijvoorbeeld door voortzetting van het Volwassenenfonds voor inwoners met een minimuminkomen. In samenwerking met het onderwijs komen tot een structuur waarmee het bewegingsonderwijs op scholen toekomstbestendig (personeel, accommodatie) georganiseerd is.

  • Het realiseren van sport- en beweegvoorzieningen in de openbare ruimte op een aantal plekken in de stad. Voor 2025 staat in ieder geval de Skills Garden in Westergouwe op het programma.

  • Starten met het programma Goudse Aanpak Veilig & Plezierig Sporten. In eerste instantie met (voetbal)clubs, de KNVB én lokale ambassadeurs van een veilige en respectvolle sport. Het doel is te komen tot één waarden- en normenbeleid voor de clubs, waarbij meer aandacht komt voor de basiseisen van sociale veiligheid, het belang van voldoende en goed opgeleide scheidsrechters, de voorbeeldrol van trainers en coaches, incidentenmanagement en het betrekken van partnerorganisaties in de wijk.

  • De eigendomsafspraken met verenigingen op orde brengen en uniformeren. In de afgelopen (tientallen) jaren zijn er verschillende situaties ontstaan met betrekking tot eigendom, huur en recht van opstal bij de verenigingen met ‘eigen’ gebouwen.

  • Verbeteren van de financiële robuustheid van SPORT●GOUDA en verduurzamingsmaatregelen treffen voor sportaccommodaties, zoals het Groenhovenbad.