Wat zijn de belangrijkste prioriteiten

Verbeteren financiële functie

Doel

Het versterken van de financiële functie is en blijft de komende jaren één van de belangrijkste prioriteiten van de gemeente Gouda. Om hier de regie op te voeren, is het programma Verbeteren Financiële Functie (VFF) medio 2021 gestart. In 2025 gaat deze ontwikkeling een nieuwe fase in, waarin de focus ligt op de borging van de verbeterpunten in de reguliere processen.

In 2025 wordt verder gewerkt aan het verbeteren van de financiële functie, met als doel te zorgen dat de financiële processen goed lopen, de administratie betrouwbaar is, de informatievoorziening goed is georganiseerd en het eigenaarschap eenduidig is belegd. Hiermee wordt de financiële functie een drijvende kracht binnen de organisatie. Geruisloos als het goed loopt, zichtbaar wanneer het nodig is.

Activiteiten 2025

  • Het verder optimaliseren van de Planning & Control cyclus en verbeteringen bij het opstellen van de P&C producten, met specifieke aandacht voor de begroting;

  • De mogelijkheden van de ontwikkelde dashboards en rapportages verder benutten.

  • Het structureel inbedden van de ingezette verbeteringen bij de financiële administratie en het verder verkennen en inzetten op mogelijkheden van meer gebruik van data en automatisering.

  • Het investeren in de ontwikkeling en kwaliteit van medewerkers in de financiële functie zodat de dienstverlening aan het bestuur en de gemeente verder wordt verbeterd.

Sturen op realisatie

Doel

Een van de ontwikkelpunten in de organisatie is het versterken van de sturing op realisatie op het gebied van zowel personeelskosten (inclusief inhuur), financiën als resultaten. Het sturen op resultaten versterkt de focus met als doel om doelgerichter en doelmatiger te werken. In 2025 ligt daarbij de focus op het in gebruik nemen en verder ontwikkelen van nieuwe rapportages en dashboards.

Activiteiten 2025

  • Het stapsgewijs onder de loep nemen van de verschillende onderdelen van de begroting om bestedingsdoelen te verduidelijken, prognoses te verbeteren en daarmee de sturingsmogelijkheden te vergroten.

  • Het gebruik van het dit jaar gestarte dashboard voor de personeelskosten en inhuur verder optimaliseren. Door het vergroten van het inzicht de kansen benutten om de sturing verder te verbeteren.

  • Tweede helft 2025 zetten we in op het vergroten van inzicht in de (planning van) de investeringen in de P&C documenten en interne rapportages. Dit maakt het vervolgens mogelijk om beter te sturen op de realisatie en fasering in de begroting.

  • Het verder optimaliseren van de jaarplannen van de afdelingen ondermeer door gebruik te maken van indicatoren.

Informatisering en automatisering

Doel

De I-visie zet voor vier doelen een stip op de horizon: (1) Betere dienstverlening, (2) Nieuwe technologie & duurzaamheid, (3) Robuuste & wendbare ICT en (4) Moderne (samen) werkplek. Op twee van deze punten wordt de raad meegenomen in de ambitie: Het optimaliseren van de dienstverlening door het programma Slim snel en digitaal en het goed inbedden van nieuwe technologie zoals Artificial Intelligence.

Slim snel en digitaal

De ambitie van het programma Slim snel en digitaal is het optimaliseren van de dienstverlening van de gemeente. ‘We verbeteren onze dienstverlening door slim en verantwoordelijk om te gaan met de mogelijkheden die digitalisering en data ons bieden voor zowel de mensen in onze stad als de gemeentelijke organisatie’. Hierbij zijn informatievoorziening en onderliggende techniek randvoorwaardelijke hulpmiddelen. Conform de dienstverleningsvisie en Lokale inclusie agenda wordt ervoor gezorgd dat een inwoner altijd kan kiezen voor een niet-digitale weg zoals persoonlijk contact of post Het programma gaat in de basis uit van goed ingerichte digitale processen. Digitale processen levert sturingsinformatie (data) op. Deze data geeft de gemeente input om processen efficiënter in te richten, beslissingen op maat te nemen en proactief de stad beter te bedienen. In 2025 heeft het programma twee prioriteiten: (1) voldoen aan nieuwe wetten inclusief het verder op orde brengen van de informatiehuishouding en (2) het professionaliseren van informatie gestuurd werken.

Artificial Intelligence

De regiegroep AI (Artificial Intelligence; kunstmatige intelligentie) coördineert de ontwikkeling en implementatie van AI in de gemeente. Daarnaast gaat de regiegroep fungeren als een centraal aanspreekpunt voor de organisatie. In 2025 ligt de focus op het formuleren van beleid en richtlijnen (inclusief toezicht houden) én het bepalen en vaststellen van doelstellingen en het ambitieniveau.

Activiteiten 2025

  • Verbeteren van de digitale dienstverlening door de invoering van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer en de Wet open overheid;

  • Mogelijk maken van 100% digitaal (samen)werken waarbij de laatste dienstverlenende processen zaakgericht worden gemaakt

  • Innoveren door een actieve deelname in het VNG programma omnichannel

  • Groeien in de data-volwassenheid van het data-team en de organisatie met een 0-meting als vertrekpunt

  • Opstellen van een AI-beleidsplan voor de gemeente, inclusief doelstellingen en manieren van toezicht houden.

Cultuur en leiderschap

Doel

Wij vinden het belangrijk om de missie en Gouden Waarden van de gemeente Gouda, als hart van de organisatie en onze identiteit, actief te blijven uitdragen. Wij streven ernaar om het werken bij de gemeente Gouda zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat onze collega’s optimaal kunnen werken en bijdragen. Wij realiseren dit door te blijven investeren in onze unieke cultuur door de verdere ontwikkeling van leiderschap en het blijvend bevorderen van goed werkgeverschap.

Activiteiten 2025

De borging en verdere ontwikkeling van de organisatiecultuur doen we door:

  • Het creëren van aandacht en het vertalen van de missie en kernwaarden naar ons dagelijks werk. Zodat directie, leidinggevenden en medewerkers in staat zijn de missie en gouden waarden actief uit te dragen en voorbeeldgedrag te vertonen.

  • Het faciliteren en verder ontwikkelen van bijvoorbeeld het onboardingstraject en workshops zoals ‘Gouden Waarden’. Zodat nieuwe medewerkers worden meegenomen in de Gouden Waarden en dit blijvend deel wordt van hun DNA.

  • Aanbieden van een MD c.q. leiderschapstraject met dit jaar het accent op (leiderschaps-)ontwikkeling van teamleiders, inclusief de verdere ontwikkeling van het samenspel tussen directie, afdelingshoofden, teamleiders en medewerkers.

  • Het blijvend investeren in persoonlijk leiderschap en teamontwikkeling. Zodat teamleden samenwerken aan het behalen van ambities aan de hand van concrete doelstellingen.

  • Het faciliteren in permanent leren en ontwikkelen via bijvoorbeeld ons leerplatform met leerlijnen en reflectiemomenten en de maand van leren en ontwikkelen. Hierdoor is en blijft er ruimte en aandacht voor continue leren.

  • Blijvende aandacht te hebben voor diversiteit, inclusie en vitaliteit via bijvoorbeeld het instrument SPP en methodes zoals ‘lerende lunches’. Zodat de juiste mens op de juiste plek zit en er een gezonde balans is tussen werkplezier en ervaren werkdruk.

Rechtmatigheid

Doel

Het doel is om de rechtmatigheidsverantwoording steeds efficiënter en eerder tot stand te brengen. Dit doen we onder meer door rechtmatigheidsaudits van vijf processen in 2025 geheel of grotendeels proces- en/of systeemgericht uit te voeren.

Activiteiten 2025

  • Het selecteren van de vijf processen en beheersmaatregelen die proces-/systeemgericht beoordeeld worden;

  • Het verder optimaliseren van de samenwerking met de externe accountant en de interne organisatie waar het de financiële rechtmatigheid betreft.